Cum să citești singur un contract de credit de la bancă, ca să nu fii păcălit

de: Alexandru Puiu
21 08. 2023

Băncile au devenit instituții care fac parte din viață noastră de zi cu zi și fără de care nu ne-am mai putea desfășura activitatea în mod normal.

În aceste condiții, atât că persoane fizice, cât și în calitate de persoane juridice, trebuie să cunoaștem termenii folosiți de instituțiile bancare în documentele pe care le emit și în discuțiile pe care le poartă cu noi.

Termeni mai puțin cunoscuți de românul de rând, foarte folosiți în documentele băncilor

Iată 9 termeni bancari a căror însemnătate trebuie să o cunoști:

Debitor – persoană care contractează un credit în nume propriu, participă cu venitul net la stabilirea venitului total net luat în considerare pentru acordarea unui credit şi care se obligă la îndeplinirea tuturor obligăţiilor derivate din contract;

Codebitor – Persoană care participă sau nu cu venitul net la stabilirea venitului total net luat în considerare pentru acordarea unui credit şi care se obligă împreună cu debitorul principal la plata tuturor obligaţiilor derivate din contract;

Centrală Riscului de Credit (CRC) – Instituţie specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante, comportamentul de plată al consumatorilor care beneficiază sau au beneficiat de credite, precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori;

Grad de îndatorare – Raportul dintre totalul ratelor lunare aferente creditelor contractate şi venitul disponibil, exprimat sub formă procentuală;

IBAN – Cod unic utilizat pe plan internaţional pentru a identifica contul unui consumator deschis la bancă;

IRCC – Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este reglementat de OUG 19/2019 și se aplică creditelor accesate de consumatori cu dobânzi variabile, acordate după dată de 2 mai 2019.

Marja băncii – Parte componentă a dobânzii, ce se stabileşte în valoare procentuală fixă pe toată perioada derulării contractului.

ROBOR – Indice de referinţă verificabil reprezentând rată medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară naţională. Începând cu 2 mai 2019, în cazul creditelor noi cu dobândă variabilă în LEI oferite persoanelor fizice, se folosește indicele IRCC (indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor).

LIBOR – Indice de referinţă verificabil, ce reprezintă ratele de dobânzi pentru împrumuturile acordate băncilor pe piaţa londoneză, utilizat în principal pentru creditele în USD, CHF.